Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 17:04:08 Ringweg-kruiskamp A 3814TE A Amersfoort Prio Hoog Eenheid | Sololance 09-344

Sololance 09-344

donderdag 19 juli 2018

DONDERDAG 04|05

Bezoek gedenkkruis op de Leusderheide

Het gedenkkruis op de Leusderheide werd op initiatief van nabestaanden opgericht in de nabijheid van enkele massagraven

AMERSFOORT - Op 4 mei hadden belangstellenden de gelegenheid om – onder begeleiding van de terreinbeheerder van defensie – het gedenkkruis op de Leusderheide te bezoeken. Hier vindt ieder jaar een korte herdenkingsplechtigheid plaats.

 

De Leusderheide is militair terrein en behoorde gedurende de Tweede Wereldoorlog tot één van de grootste executieplaatsen van Nederland. De Leusderheide is niet toegankelijk voor publiek maar een uitzondering wordt gemaakt op 4 mei.

 

Het gedenkkruis op de Leusderheide werd op initiatief van nabestaanden opgericht in de nabijheid van enkele massagraven. In dit deel van de Leusderheide vonden de meeste executies plaats. Ruim honderd slachtoffers uit acht massagraven werden in dit deel geborgen.

 

In een ander deel van de Leusderheide werden eveneens meerdere massagraven dicht bij elkaar aangetroffen. Deze plek werd nooit gemarkeerd of van een gedenkteken voorzien. Het gedenkkruis dat bekend staat als 'Gedenkkruis Jannetjesdal' brengt ook deze slachtoffers in herinnering.

Reacties
Richard van Raai zegt: spacer
Wat een zeer bijzondere plek om te mogen zijn. We zullen de gevallenen blijven gedenken.
08-05-17 20:34
Score: 0
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie