Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 01:19:36 Buitenbrand Ariaweg Amersfoort 090131 Prio Middel Eenheid | Kazernealarm brand hoofdpost Brandweer...
zaterdag 21 juli 2018

ZONDAG 18|06

Feestelijke Goudsberg publieksdag voor jong en oud

Bij Museum Lunteren, de Eendjesvijver, Uitkijktoren de Koepel, het Middelpunt van Nederland en de IJzertijdboerderij werden allerlei leuke activiteiten georganiseerd

LUNTEREN - In 2012 zijn gemeente Ede, stichting het Luntersche Buurtbosch en Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) samen het project 'Goudsberg, Middelpunt van Nederland' gestart met als doel de aantrekkelijkheid van het gebied tussen Lunteren en Wekerom te vergroten. Door het plaatsen van landschapsobjecten, herstel van zichtlijnen, het markeren van routes en bijzondere plekken zijn alle archeologische en cultuurhistorische overblijfselen zichtbaar en beleefbaar gemaakt.

 

Op zaterdag 17 juni werd dit project opgeleverd met een feestelijke dag voor jong en oud. Bij Museum Lunteren, de Eendjesvijver, Uitkijktoren de Koepel, het Middelpunt van Nederland en de IJzertijdboerderij werden allerlei leuke activiteiten georganiseerd.

 

Museum Lunteren
In Museum Lunteren werd gestart met een inleiding 'schatten en scherven, archeologie voor kinderen' onder leiding van archeoloog Charlotte Peen. Daarna is er voor kinderen de hele dag de mogelijkheid om als een echte archeoloog scherven op te graven en scherven van oud aardewerk te lijmen. Verder zijn er twee exposities te zien: een permanente expositie "Goudsberg, het middelpunt van Nederland" en een wisselexpositie over Jac Gazenbeek; over zijn leven, over de Jac Gazenbeekstichting en over natuurfotografie. Adres: Klomperweg 5, 6741 BJ Lunteren en tussen fietsknooppunten 33 en 77.

 

Eendjesvijver
In het Luntersche Buurtbosch ligt al jarenlang een vijver waar kinderen met hun ouders genieten van de eendjes, zwanen, kalkoenen en een konijn. Vlakbij de vijver staat een mooie statige boom, met een fraaie oude bank er om heen. Deze Amerikaanse eik is een geschenk van de Lunterse bevolking aan notaris Van den Ham. Deze bijzondere man schonk meer dan 100 jaar geleden het Buurtbosch aan de Lunterse gemeenschap. Op zaterdag 17 juni staan de Eendjesvijver en de Gedenkboom centraal voor de jeugd. Alle jonge kinderen zijn van harte uitgenodigd om daar mee te doen aan een heus, levend ganzenbord. Voor de oudere kinderen is er een spannende speurtocht uitgezet. Ouders zijn natuurlijk ook van harte welkom om hun kinderen aan te moedigen en (stiekem) hints te geven. Adres: Van den Hamlaan tegenover nummer 8 en tussen fietsknooppunten 77 en 78.

 

Uitkijktoren de Koepel
Een bezoek aan rijksmonument De Koepel is absoluut de moeite waard. Op het hoogste punt van de uitkijktoren bent u 55 meter boven NAP. Er staan grote verrekijkers klaar, waarmee bij helder weer zelfs de Dom van Utrecht te zien is. Maar De Koepel is meer dan alleen een uitkijktoren. Van april tot november vinden er concerten plaats en worden er foto-exposities gehouden. Op 17 juni worden twee nieuwe exposities geopend: een tentoonstelling over beroemde en bijzondere wetenschappers en kunstenaars die in het recente verleden inspiratie opdeden in het dorp Lunteren en een foto-expositie van Wesley Glassmacher uit Ede. Verder is er de hele dag (live) muziek en is er volop eten en drinken verkrijgbaar. Adres: een wandeling van 10 minuten over het halfverharde bospad vanaf de Boslaan brengt u naar deze mooie plek. Bij de koepel ligt fietsknooppunt 79.

 

Middelpunt van Nederland

Vanaf het Middelpunt van Nederland starten op 17 juni wandelingen o.l.v. een gids langs de 'schatten' van de Goudsberg. De tocht gaat langs de nieuwe Hessenhut, de Notarisbank, het vernieuwde Middelpunt van Nederland en door middel van de nieuwe 'Tijdlijntrap' naar de bodem van de grote Zandgroeve. Een wandeling met veel hoogteverschillen en prachtige vergezichten en met 4 kijkers langs de route. Met die kijkers kun je niet wegkijken, je kijkt terug. Afbeeldingen en teksten geven informatie over de plek waar je staat. Adres: Bovenop de Goudsberg schuin tegenover Restaurant De Goudsberg, Hessenweg 85, 6741 JP Lunteren en dichtbij fietsknooppunt 75.

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie