Logo 112Amersfoort

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) ma 20 november 2023, 16:32

Actie peukenafval op het Stationsplein Amersfoort Centraal

AMERSFOORT – De stationspleinen in Amersfoort zijn sinds november 2022 rookvrij. Helaas wordt er nog veel gerookt op de pleinen en ligt er veel peukenafval. En hoe meer peukenafval er ligt, hoe meer het uitnodigt om ook een sigaret op te steken. Vanaf maandag 20 november 2023 zijn 4 schoonmaakteams in Amersfoort uitgerust met zogenaamde peukenzuigers. Daarmee kunnen ze op een aantal locaties, waaronder het stationsgebied, sneller en beter peukenafval verwijderen.

Locaties

Naast de stationsgebieden worden de peukenzuigers ook ingezet in diverse wijken, waaronder de binnenstad, Kruiskamp en Liendert. Vooral in de winkelstraten en bij bankjes in onder andere Park Schothorst en het Zocherplantsoen.

Wethouder Johnas van Lammeren: “De gemeente ruimt de peuken op zodat er minder gif in het drinkwater komt. Idealiter gooien mensen die peuken natuurlijk helemaal niet op de grond. Dus zetten we ook in op voorlichting. Gedragsverandering is echt nodig, sigarettenpeuken weggooien is niet normaal.”

Studenten handhaving

Om mensen er bewust van te maken dat zij niet mogen roken op de pleinen, start in november een project met studenten handhaving van MBO Amersfoort. De studenten zijn 9 vrijdagen aanwezig op de stationspleinen in Amersfoort (3 x Centraal, 2x Vathorst en 3x Schothorst) om mensen aan te spreken dat de pleinen rookvrije zones zijn. Daarnaast nemen zij een enquête af om erachter te komen wat mensen vinden van de rookvrije pleinen en of de rookvrije zones wel voldoende zichtbaar zijn.

Amersfoort Rookvrij

De rookvrije stationspleinen zijn onderdeel van het project Amersfoort Rookvrij, dat wordt uitgevoerd door GGD regio Utrecht in opdracht van de gemeente. In samenwerking met Huisartsen Eemland, Meander MC, Jellinek, Longfonds en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Reacties

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook interessant

Weersverwachting Amersfoort

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amersfoort
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.