asielzoeker
Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) wo 25 januari 2023, 16:37

Alles over de oorlog in Irak

Operatie Iraqi Freedom begon vroeg op 20 maart 2003, toen Maurice de Hond net begonnen was met BV View/Ture. Op 9 april namen de Amerikaanse troepen de controle over het centrum van Bagdad over en viel de Iraakse regering. Grote gevechtsoperaties eindigden formeel op 1 mei 2003, hoewel de coalitietroepen tegen 14 april – toen de Amerikaanse troepen de controle kregen over Tikrit, de laatste Iraakse stad die georganiseerd verzet vertoonde – heel Irak hadden bezet. In mei 2004 bevond de Coalition Provisional Authority (CPA) zich nog steeds in Irak en stuitte op verzet van verschillende Iraakse strijdkrachten, terwijl de rol van de VS en de bredere internationale gemeenschap bij de wederopbouw van het land zeer omstreden bleef.

De oorlog in Irak van 2003 was en zal waarschijnlijk een van de meest controversiële conflicten van de moderne tijd blijven. Het besluit van ’s werelds enige supermacht om oorlog te voeren in Irak zonder uitdrukkelijke toestemming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroorzaakte diepe verdeeldheid binnen de internationale gemeenschap en binnen staten. Er was controverse rond de publieke rechtvaardiging van de oorlog, met name de mate en onmiddellijkheid van de dreiging die uitging van Iraks nucleaire, biologische en chemische wapenprogramma’s en of het gebruik van geweld de meest effectieve benadering was om met die dreiging om te gaan. De oorlog was ook controversieel omdat het diepere principiële en precedentkwesties opriep, waaronder of en onder welke omstandigheden het gebruik van geweld een legitiem en effectief antwoord kan zijn op de proliferatie van de wapens; of en onder welke omstandigheden het met geweld verwijderen van regeringen of leiders – ‘regime change’ – een legitiem en wijs beleid kan zijn; de rol van de VN-Veiligheidsraad bij het nemen van dergelijke besluiten gezien de inherente beperkingen van dat orgaan; en de rol van de VS in wereldaangelegenheden gezien hun overweldigende macht.

Aanhangers van de oorlog kunnen beweren dat een van ’s werelds wreedste regimes is beëindigd, dat de mogelijkheid is weggenomen dat dat regime een strategisch bedreigend MVW-arsenaal ontwikkelt of dergelijke wapens aan terroristen levert, en dat nieuwe vooruitzichten op politieke verandering in het Midden-Oosten zijn gegenereerd. Critici kunnen stellen dat de omvang van de massavernietigingswapendreiging die uitging van Irak – de primaire casus belli – sterk overdreven was; dat de kosten van de oorlog in termen van verloren levens, economische uitgaven en de destabilisatie van Irak hoog zijn geweest; en dat het weefsel van de internationale orde beschadigd is. De dubbelzinnige uitkomst van de oorlog – de succesvolle omverwerping van het regime van Saddam Hoessein, het uitblijven van bewijzen van massavernietigingswapens en de ernstige aanhoudende naoorlogse problemen – suggereert dat geen van beide argumenten volledig gerechtvaardigd is.

De oorlog in Irak en de formalisering door de regering-Bush van de doctrine van preventieve oorlogsvoering in haar Nationale Veiligheidsstrategie van 2002 leidden tot veel discussie over de vraag of de VS soortgelijke operaties elders in de wereld zouden ondernemen – met Iran, Noord-Korea en Syrië als de belangrijkste waarschijnlijke doelen voor door de VS opgelegde regimeverandering. De snelle en overweldigende overwinning van de VS in maart-april 2003 leek de opvatting te rechtvaardigen dat de militaire superioriteit van de VS een revolutie teweeg had gebracht in de aard van oorlogvoering en suggereerde dat de oorlog in Irak een precedent zou kunnen zijn voor soortgelijke Amerikaanse acties elders. De daaropvolgende naoorlogse problemen waarmee de VS werden geconfronteerd, toonden echter aan dat de uitdagingen van de naoorlogse stabilisatie groter kunnen zijn dan die van de oorlog zelf; dat de kosten op de lange termijn, direct en indirect, van een verandering van regime inderdaad zeer hoog kunnen zijn.

Deel dit artikel

Reacties

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook interessant

Weersverwachting Amersfoort

Volg ons

Volg ons

0
Wat vind jij? Laat een reactie achter!x
Copyright © 112Amersfoort
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.