
Groeiende stad vraagt andere manier van reizen
Laatst bijgewerkt: dinsdag 16:04 uur
AMERSFOORT – Amersfoort is een populaire stad om in te wonen. Niet zo gek als je kijkt naar de goede bereikbaarheid, de ruimte om ons heen en al het groen. Dit willen we natuurlijk graag zo houden. Maar als Amersfoorters staan we wel voor een uitdaging. Want onze stad groeit. En best hard ook. Tot 2030 moeten er elk jaar 1.000 woningen bijkomen. We verwachten dat de stad in 2040 zo’n 180.000 inwoners telt. Met minstens net zoveel fietsen, scooters en auto’s.
Amersfoort kan alleen op een gezonde manier groeien als er geen toename plaatsvindt van het autoverkeer in de stad. De gemeente geeft daarom voorrang aan lopen, fietsen, openbaar vervoer én deelmobiliteit boven een eigen auto. Door te delen daalt het aantal geparkeerde auto’s en het aantal autoritten in de stad. Daarmee zorgen we voor meer ruimte voor groen en voor spelende kinderen.
Evaluatie
Amersfoort wil in stappen groeien naar een stadsbreed aanbod van deelvervoer. Van deelauto’s, deelfietsen tot deelscooters. En hopelijk in de toekomst ook deelbakfietsen. De gemeente stelt voorwaarden aan de plaatsing van deelvervoersmiddelen in de openbare ruimte. Vier aanbieders van deelfietsen en deelscooters hebben een vergunning tot en met 31 mei 2023. Het gaat om een proef die op dit moment wordt geëvalueerd.
Er zijn afgelopen september enquêtes afgenomen onder de gebruikers van deelscooters en deelfietsen en onder de leden van het AmersfoortPanel (inwoners van Amersfoort). Ook analyseren we de meldingen die binnenkomen bij de gemeente. En we vragen de data over het gebruik en de meldingen op bij aanbieders van deelfietsen en deelscooters. We verwachten eind november de eerste uitkomsten te kunnen delen. De voorwaarden/regels voor de vergunning worden daarna (naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023) vastgesteld. Op basis daarvan kunnen aanbieders van deelvoertuigen een vergunning aanvragen. Vooruitlopend daarop kijken we nu hoe we de overlast kunnen verminderen van de deelfietsen en – scooters die hinderlijk staan, door het aanleggen van vaste plekken. We verwachten hierover in november meer te kunnen delen.
De toekomst van mobiliteit: MaaS
Bij nieuwbouwprojecten mogen ontwikkelaars minder parkeerplekken aanleggen als zij goed deelvervoer aanbieden. Nieuwe bewoners op deze locaties kunnen dan niet zo maar hun eigen auto voor de deur parkeren. Zo proberen we het deelvervoer te stimuleren, zodat er minder auto’s en dus minder parkeerplekken nodig zijn. Aantrekkelijk alternatief vervoer en voldoende beschikbaarheid zijn dan wel van groot belang, waaronder openbaar vervoer, deelauto’s, -fietsen en -scooters. Ook werken we toe naar een platform inclusief app, waarin je een reis kunt plannen, boeken en betalen. Hierin vind je alle mogelijke reisopties en aanbieders. Van trein en bus tot huurauto en deelfiets. Zo willen we ervoor zorgen dat vervoer voldoende beschikbaar is. Dit concept noemen we ‘Mobility as a Service’ (MaaS).
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties