Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) vr 03 juni 2022, 2:52

Heb je echt RFID-blokkerende portemonnees nodig?

Laatste update: 8 maanden geleden

Radiofrequentie-identificatie (RFID) skimming is een vorm van digitale diefstal waarmee informatie van met RFID uitgeruste creditcards kan worden gelezen en gedupliceerd. Het kan worden gebruikt als een vorm van draadloze identiteitsdiefstal of creditcarddiefstal. Meestal gaat het om het onwettig lezen van RFID-compatibele creditcards (of andere apparaten) op afstand om de kaartinformatie te downloaden. Van daaruit kan de informatie worden geschreven naar een nieuwe blanco kaart, die op dezelfde manier werkt als de originele, legitieme kaart. Omdat de gegevens op beide kaarten identiek zijn en de informatie alleen wordt gekopieerd, maakt het niet uit of de originele gegevens versleuteld zijn.

Nu mensen zich ervan bewust zijn dat informatie op hun kaarten en zelfs hun paspoorten draadloos en op afstand kunnen worden gelezen, zoeken velen naar manieren om zichzelf te beschermen. Een RFID-blokkerende portemonnee of pasjeshouder kopen is een manier. RFID-blokkerende portemonnees blokkeren RFID-signalen met behulp van elektromagnetische behuizingstechnologie, een kooi van Faraday genoemd. Deze technologie zou creditcards elektromagnetisch ondoorzichtig maken door elektrostatische ladingen of straling rond de buitenkant van de kooi te verdelen, waardoor de inhoud wordt beschermd tegen elektrische ladingen.

Hoewel RFID-portefeuilles enige bescherming bieden tegen skimming van RFID-kaarten, zijn ze geen vervanging voor veilige gewoonten en voorzichtigheid. Sommige experts vragen zich af of RFID-skimming echt een bedreiging is die de moeite waard is om je zorgen over te maken. Dus, heb je echt een RFID-portemonnee of pasjeshouder dames nodig?

Ten eerste, hebben je creditcards eigenlijk RFID-technologie? Roger A. Grimes, beveiligingscolumnist voor InfoWorld, meldt dat minder dan één procent van alle creditcards in omloop RFID-mogelijkheden hebben. Het is daarom onwaarschijnlijk dat de jouwe dat doet. Er is een makkelijke manier om erachter te komen: kun je je creditcard voor een betaalautomaat houden, en zonder hem erin te steken of te vegen, ergens voor betalen? Niet alle kaarten kunnen dit. Degenen die als zodanig op de markt kunnen zijn gebracht; hun namen impliceren draadloze betaling (PayPass, Express Pay, enzovoort), en ze dragen vaak een RFID/contactloos betalingslogo.

Het kleine metalen vierkantje op je nieuwe creditcard duidt niet op RFID, maar is eigenlijk een microchip die bedoeld is om veiligere transacties mogelijk te maken. Verder hebben de meeste contactloze betaalkaarten EMV (chip-en-PIN) bescherming. Deze kaarten gebruiken de chip om RFID-communicatie te beveiligen door voor elke transactie een enkele, versleutelde code te genereren. Nu RFID uit de gratie blijft raken, gaat de wereld nu over op draadloze betalingen via mobiele apparaten. Zo had Apple Pay op zijn eerste dag op de markt in 2014 meer gebruikers dan alle actieve gebruikers van RFID-creditcardproducten bij elkaar. Apple Pay is veiliger dan RFID en werkt met elke bekende creditcard, zolang je leverancier Apple Pay ondersteunt.

Hoewel het in theorie mogelijk is om draadloos informatie te stelen, zijn de werkelijke gebeurtenissen in principe nihil. De waarheid is dat er veel eenvoudigere en meer winstgevende manieren zijn om de gegevens van mensen te stelen. Dat betekent niet dat je creditcards veilig zijn tegen hacking. Maar het is vrijwel zeker dat een potentiële dief met een draadloze sniffer niet degene zal zijn die het zal doen. Dus terug naar de vraag: is een RFID-portemonnee of pasjeshouder heren echt nodig? Waarschijnlijk niet.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amersfoort

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amersfoort
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.