
Mag politie toegang hebben tot inhoud van online gesprekken in belang van nationale veiligheid?
Laatst bijgewerkt: dinsdag 20 sep 2022 om 22:28 uurNEDERLAND – Berichten in bijvoorbeeld WhatsApp en iMessage zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten. De overheid onderzoekt nu de voor- en nadelen van een eventuele verplichte achterdeur in de chatapps.
Het afzwakken van versleuteling zou echter in strijd zijn met een kabinetsstandpunt uit 2016 dat niet aan deze encryptie mag worden getornd. Dat standpunt geldt nog altijd en zou dan dus moeten worden gewijzigd.
Wat is versleuteling?
Met versleuteling wordt vrijwel alles wat je online doet beschermd: je chatberichten, internetbankieren, en je foto’s die je uploadt naar de cloud. Alleen degene die de sleutel heeft, kan bij de berichten. Bij veel webdiensten is dat ook de website zelf, maar bij zogenoemde end-to-end-encryptie is er nog een extra beveiligingslaag. Alleen jij en de ontvanger kunnen dan bij de data. Onder andere WhatsApp, iMessage en Signal hebben dat ingebouwd.
Het inbouwen van een zogenoemde achterdeur stuit al jaren op weerstand. Vroeg of laat wordt zo’n deurtje ook door kwaadwillenden gevonden en staat de privacy van gebruikers op de tocht, is de gedachte.
Berichten in bijvoorbeeld WhatsApp en iMessage zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten. De overheid onderzoekt nu de voor- en nadelen van een eventuele verplichte achterdeur in de chatapps.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties