Logo 112Amersfoort

Redactie cyber 0 reactie(s) di 20 september 2022, 17:00

Mag politie toegang hebben tot inhoud van online gesprekken in belang van nationale veiligheid?

Laatst bijgewerkt: dinsdag 20 sep 2022 om 22:28 uur

NEDERLAND – Berichten in bijvoorbeeld WhatsApp en iMessage zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten. De overheid onderzoekt nu de voor- en nadelen van een eventuele verplichte achterdeur in de chatapps.

Het afzwakken van versleuteling zou echter in strijd zijn met een kabinetsstandpunt uit 2016 dat niet aan deze encryptie mag worden getornd. Dat standpunt geldt nog altijd en zou dan dus moeten worden gewijzigd.

Wat is versleuteling?

Met versleuteling wordt vrijwel alles wat je online doet beschermd: je chatberichten, internetbankieren, en je foto’s die je uploadt naar de cloud. Alleen degene die de sleutel heeft, kan bij de berichten. Bij veel webdiensten is dat ook de website zelf, maar bij zogenoemde end-to-end-encryptie is er nog een extra beveiligingslaag. Alleen jij en de ontvanger kunnen dan bij de data. Onder andere WhatsApp, iMessage en Signal hebben dat ingebouwd.

Het inbouwen van een zogenoemde achterdeur stuit al jaren op weerstand. Vroeg of laat wordt zo’n deurtje ook door kwaadwillenden gevonden en staat de privacy van gebruikers op de tocht, is de gedachte.

Mag de politie toegang hebben tot online gesprekken?

Berichten in bijvoorbeeld WhatsApp en iMessage zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten. De overheid onderzoekt nu de voor- en nadelen van een eventuele verplichte achterdeur in de chatapps.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amersfoort

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amersfoort
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.