Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) ma 25 april 2022, 17:04

Nationale Dodenherdenking 4 mei in Amersfoort

Laatste update: 25 apr 2022 17:04 uur

AMERSFOORT – Tijdens de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei vinden in Amersfoort diverse bijeenkomsten plaats waar u bij aanwezig kunt zijn om de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

De herdenkingsbijeenkomsten zijn openbaar, men hoeft zich niet vooraf aan te melden. Vanwege de verwachte drukte is het wel verstandig om ruim op tijd aanwezig te zijn. Een volledig overzicht staat op de webpagina Herdenken en Vieren.

Stille Tocht
Dit jaar kunnen belangstellenden weer meelopen met de Stille Tocht van Nationaal Monument Kamp Amersfoort naar Rusthof. De tocht wordt gelopen in aanwezigheid van de burgemeester van Amersfoort, de locoburgemeester en jeugdburgemeester van Leusden en leerlingen van groep 7/8 van de Johannes Calvijnschool Amersfoort. Geïnteresseerden die willen meelopen worden verzocht vanaf 18.15 uur te verzamelen op het binnenplein van Kamp Amersfoort.

De stoet vertrekt om 18.45 uur. De tocht leidt langs het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ – ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd – en vervolgens via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar het Sovjet Ereveld en begraafplaats Rusthof. Daar leggen de burgemeesters bloemen bij het ‘Veteranenmonument’ en het gedenkteken voor ‘De Onbekende Soldaat’.

De Stille Tocht stopt bij de binnenplaats van Rusthof. Hier leggen de burgemeesters een krans, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte in acht wordt genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Vervolgens wordt er een gedicht voorgelezen en tot slot spreekt de burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius.

Aanvullende informatie
Voor mensen die slecht ter been zijn, rijdt een personenbusje achter de Stille Tocht aan van Kamp Amersfoort naar Rusthof. Na afloop rijdt deze weer terug naar Kamp Amersfoort.

Er gelden geen coronaregels meer zoals 1,5 meter afstand of het dragen van een mondkapje.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amersfoort

Volg ons

Volg ons