Oekraïnse vluchtelingen
Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) wo 20 juli 2022, 16:45

Noodopvang asielzoekers sporthal Zielhorst verlengd tot 15 augustus

Laatste update: 20 jul 2022 16:45 uur

AMERSFOORT – De crisisnoodopvang van 100 asielzoekers in sporthal Zielhorst aan de Trompetstraat 3 stopt op 15 augustus 2022. In samenwerking met de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en beheerder SRO gold de locatie sinds 29 juni als overloop voor het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. De verwachte einddatum voor de crisisnoodopvang in de sporthal was eerder 1 augustus.

Doorstroom

Veiligheidsregio Utrecht (VRU) verzocht de gemeente Amersfoort met klem of het mogelijk is om de crisisnoodopvang in sporthal Zielhorst te verlengen tot en met maandag 15 augustus 2022. Dit omdat andere locaties in de regio nog niet gereed zijn en de asielzoekers terug naar Ter Apel zouden moeten. Hoewel de gemeente eerder nadrukkelijk aan gaf dat 1 augustus de einddatum van deze opvanglocatie is, is toch besloten om mee te werken aan een verlenging.

Opvangen asielzoekers

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel verblijven momenteel meer mensen dan waar het aanmeldcentrum op berekend is. Hierdoor is het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) niet meer in staat om de wettelijke taak om alle asielzoekers op te vangen uit te voeren. De minister van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie hebben daarom een dringende oproep voor hulp gedaan aan de gemeenten. Hierop volgend is een landelijk coördinatieteam ingericht.

Activiteiten

De afgelopen weken was er veel betrokkenheid in de wijk vanuit inwoners en organisaties. Een aantal asielzoekers nam deel aan het wijkfeest, er vinden sport- en spelactiviteiten plaats en er wordt samen cake gebakken. Deze positieve betrokkenheid helpt enorm om deze crisisnoodopvang te overbruggen voor zowel buurt als asielzoekers. Tegelijkertijd is het zo dat met een verlenging onverwacht een aanvullend beroep wordt gedaan op omwonenden en betrokkenen. Het vooruitzicht dat met deze verlenging de asielzoekers naar een andere opvang kunnen en niet naar Ter Apel terug hoeven keren heeft voor het college de doorslag gegeven om toch in te stemmen met een langer verblijf.

De einddatum van 15 augustus maakt het ook mogelijk voor de reguliere gebruikers van de hal om het sportseizoen zonder vertraging te kunnen laten beginnen.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amersfoort

Volg ons

Volg ons