Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) vr 25 maart 2022, 16:15

Noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen aan de Zonnehof vanaf 28 maart in gebruik

Laatste update: 25 mrt 2022 16:15 uur

AMERSFOORT – Amersfoort stelt zich gastvrij op en wil vluchtelingen hulp bieden. Op dit moment hebben zich ruim 200 Oekraïense vluchtelingen zich bij de gemeente gemeld. Daarvan verblijft de meerderheid bij familie, vrienden of gastgezinnen. Zo’n 80 vluchtelingen vangen we tijdelijk op in hotels. Vanaf maandag 28 maart 2022 is de Zonnehof 19-20 (gebouw Sun Court) een noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Er is hier plaats voor 200 personen.

Noodopvang
Het lege pand aan de Zonnehof is nu tijdelijk ingericht als noodopvang. De voorzieningen zijn sober en eenvoudig en bedoeld om mensen op te vangen. In iedere kamer staan enkele bedden, op iedere gang zijn diverse toiletten en er is een gezamenlijke ruimte waar kinderen kunnen spelen. Er is geen keuken- of kookgelegenheid en de zogenoemde campingdouches staan buiten. Doordat de Zonnehof een voormalig kantoorpand is, is het gebouw al ingedeeld in kleinere ruimtes. De gezinnen die hier komen hebben hierdoor zoveel mogelijk een eigen kamer en daarmee meer privacy dan bij een noodopvang in een grote zaal. Er is hier plaats voor 200 personen. De duur van de opvang is zes maanden, met een mogelijke verlenging tot één jaar. Daarna wil eigenaar Heilijgers in het pand tweekamer huurappartementen en ruime vrije sector koopappartementen realiseren voor woningzoekenden.

Oproep kabinet
Amersfoort realiseert aan de Plotterweg 26-28 een tweede centrale opvanglocatie om langere tijd vluchtelingen op te kunnen vangen. Deze locatie zal plek bieden aan zo’n 250 vluchtelingen. Met het opvangen van vluchtelingen draagt de gemeente bij aan de oproep van het kabinet om regionaal 2000 noodopvangplekken te realiseren voor vluchtelingen uit Oekraïne. De 450 opvangplekken in Amersfoort dragen hier aan bij.

Tegelijkertijd werkt de gemeente samen met gemeenten in de regio aan opvanglocaties voor andere groepen vluchtelingen om de druk op de asielzoekerscentra in Nederland te verminderen. Daar verblijven momenteel meer mensen dan de centra op berekend zijn.

Werken aan opvanglocaties en huisvesting
Door de situatie in onder andere Syrië, Afghanistan en recent in de Oekraïne hebben mensen geen andere keuze dan uit hun land te vluchten. Amersfoort wil mensen helpen die hier naartoe komen op zoek naar veiligheid en een toekomst. Dat is een enorme uitdaging omdat er een tekort is aan opvangplekken en er sprake is van woningnood. Samen met de regio werkt Amersfoort aan de opvang van vluchtelingen, de opvang en integratie van asielzoekers en de huisvesting van groepen die dringend een woning nodig hebben (zoals statushouders, jongeren en economisch dak- en thuislozen).

Meer weten?
Wilt u meer weten over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Amersfoort of bent u benieuwd hoe u zelf kunt helpen? Kijk op amersfoort.nl/vluchtelingen.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amersfoort

Volg ons

Volg ons