Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 19:24:35 Steekincident Narcisstraat Amersfoort Prio Eenheid | Politie Utrecht (Voorlichting)
maandag 12 april 2021

WOENSDAG 07|04

Zo verminderen we afval naast containers

Strengere handhaving zorgde ervoor dat er minder vaak restafval bij containers lag, maar de totale hoeveelheid bijplaatsingen werd niet minder

AMERSFOORT - In een groot deel van Amersfoort brengen inwoners restafval, gft, pmd of oud papier en karton naar de ondergrondse of bovengrondse container in de wijk. Dit gaat goed, maar we zien ook dat er in sommige gevallen afval rond containers staat. Dit bijgeplaatste afval draagt niet bij aan een schone en prettig leefbare stad. We zochten daarom naar de beste aanpak tegen deze bijplaatsingen van afval. We vonden een aantal oplossingen.

 

Zo verminderen we afval naast containers
Op een aantal containerlocaties in de stad deden we samen met ROVA een proef waarin we verschillende aanpakken tegen bijgeplaatst afval uitprobeerden. Na een onderzoeksfase hadden we duidelijk welk afval mensen bijplaatsen en waarom zij dit doen. Daaruit konden we afleiden hoe we mensen kunnen motiveren om hun afval op de juiste manier weg te gooien of in te leveren.

 

Een nette, schone containerplek en informatie in beeld
Een schone en nette container en omgeving, nieuwe klepstickers, een informatieflyer deur-aan-deur en waarschuwingsstickers op bijgeplaatst afval. Deze aanpak, die we de basis op orde noemen, zorgde voor 45% minder bijgeplaatst afval. Ook vonden we minder vaak afval naast de containers. Dit effect werd groter als we de informatie in beeldtaal gaven.

 

Strengere handhaving zorgde ervoor dat er minder vaak restafval bij containers lag, maar de totale hoeveelheid bijplaatsingen werd niet minder. Een persoonlijke boodschap van een ROVA-medewerker gecombineerd met plantjes rondom de containers (containertuintjes) zorgde ervoor dat er minder vaak grofvuil werd bijgeplaatst, maar ook hier werd de totale hoeveelheid bijplaatsingen niet minder.

 

Niet alles werkt
Op twee plekken in de stad testten we een aanpak zonder eerst de basis op orde gemaakt te hebben. Dit was niet effectief of werkte zelfs averechts. Op de plek waar we ambassadeurs zichtbaar maakten die het goede voorbeeld gaven, zagen we juist een toename van de hoeveelheid papier en karton naast containers. Ook stonden er vaker restafval(zakken) bij de containers. Ook speciaal omheinde vakken waar mensen grofvuil konden neerleggen, zorgden niet voor minder afval op de containerplekken. We zagen vooral een toename van restafval(zakken) bij de containers.

 

We gaan verder
Nu we weten wat wel en niet werkt tegen bijplaatsingen van afval, kunnen we ook op andere plekken in de stad de juiste aanpak kiezen en toepassen. We starten op de containerplekken waar regelmatig veel afval bij staat en waar veel meldingen over binnenkomen.

Foto's
1/1
Reacties
Reinier zegt: spacer
Ik erger me kapot aan de rotzooi die onopgevoede sneerlappen er altijd weer van maken. En nu worden er allerlei commissies en projecten bedacht om mensen op te voeden. Kost allemaal geld natuurlijk. Ik zou zeggen: camera's erop richten (ook niet gratis helaas), 99% pakkans realiseren, hoge boetes plus een (opruim)taakstraf.
08-04-21 19:27
Score: 1
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines