Logo 112Amersfoort

Redactie 112 0 reactie(s) do 17 september 2015, 6:03

Cybercriminelen uit Amersfoort opgepakt

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 13:14 uur

AMERSFOORT – Op maandag 14 september zijn twee mannen uit Amersfoort aangehouden die ervan worden verdacht mogelijk cryptoware-aanvallen te hebben gepleegd op tienduizenden computers wereldwijd. 1500 Computers werden op slot gezet. Slachtoffers konden hun computer weer ontgrendelen door bitcoins te betalen.

Het antivirusbedrijf Kaspersky kwam met belangrijke onderzoeksinformatie naar de politie en een onderzoek werd gestart. Bij dit onderzoek kwamen twee verdachten naar voren die het virus (ransomware) over de hele wereld hadden verstuurd naar tienduizenden computers. Uiteindelijk werden 1500 computers echt op slot gezet en moest worden betaald in bitcoins om de computer weer te ontgrendelen. Slachtoffers die weigerden te betalen, raakten hun bestanden, zoals bijvoorbeeld vakantiefoto en -videos en presentaties kwijt. De politie deed huiszoeking en nam onder andere gegevensdragers mee voor nader onderzoek. De verdachten, mannen van 18 en 22 jaar oud, zullen vandaag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam.

Team High Tech Crime

Het Team High Tech Crime van de politie doet samen met het bedrijf Kaspersky – iets dat de politie vaker doet met private partners – verder onderzoek naar de verdachten achter deze aanval. De politie adviseert om bij dit soort zaken altijd aangifte te doen.

Besmetting voorkomen

Om te voorkomen dat een computer met malware besmet raakt, adviseert de politie iedereen te zorgen dat de software en antivirusprogramma’s altijd geüpdate zijn. Hiermee worden de laatst bekende beveiligingslekken gedicht. Maak daarnaast geregeld backups van dierbare en/of belangrijke bestanden en bewaar deze los van de computer. Ook is het niet verstandig mailberichten van onbekende afzenders te openen. Tot slot: betaal nooit! Betaling motiveert de cybercriminelen om deze methode te blijven hanteren en leidt bovendien niet altijd tot daadwerkelijke ontgrendeling.

112 Amersfoort

Meer artikelen over de inzet van hulpdiensten bij een misdaad in Amersfoort lees je in onze categorie 112 Nieuws Amersfoort. Alle 112 alarmeringen uit Amersfoort kan je live volgen via 112 meldingen Amersfoort.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amersfoort

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amersfoort
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.