
Hoe bescherm jij je tegen de zon deze zomer?
Laatst bijgewerkt: zaterdag 12:31 uur
Het aantal mensen met huidkanker neemt fors toe. Zonnebrandcrème smeren is belangrijk om je te beschermen tegen de zon. Maar waar je op moet letten?
Spray, lotion of toch een crème?
​Zonnebrandmiddelen zijn er in heel veel soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur, van wat je fijn vindt of lekker vindt ruiken. Per merk kan de substantie verschillen: een spray, lotion en crème bieden een even goede bescherming. In lotions en gels zit meer water, waardoor ze makkelijker uit te smeren zijn. Crèmes bevatten meer vetten die uitdroging van de huid beter kunnen voorkomen. Een bijkomend voordeel van een crème is dat het niet bevriest: dat is belangrijk voor wintersporters.
Waar moet je op letten als je een zonnebrand koopt?
Bij het kopen van zonnecrème is het belangrijk dat je de juiste beschermingsfactor kiest voor je huidtype. De beschermingsfactor wordt aangeduid met Sun Protection Factor (SPF) op de verpakking. De keuze van de beschermingsfactor hangt samen met je huidtype. Welk huidtype je ook hebt, gebruik minimaal factor 30.
Welke zonnebrand kies je voor kinderen?
We raden niet specifiek kinderzonnebrand aan. Als ouder wil je het beste voor je kindje. Bekijk zelf welke producten jij fijn vindt en hoe je kindje reageert op het product. Gebruik zeker minstens factor 30 of 50 en houd baby’s uit de zon.
Er zijn zonnebrandproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen. Vaak hebben deze producten minder toegevoegde stoffen zoals parfum. Dat is fijn, want een kinderhuid is een stuk dunner dan die van een volwassene. De kinderhuid is hierdoor extra kwetsbaar voor de zon, maar ook voor irritaties. Wist je dat een aantal fabrikanten van zonnebrandcrèmes zich inzetten voor KWF? Zij maken speciale zonnebrand voor kinderen en baby’s. Dit zijn Ladival, Naief en Solat baby ( eigen merk van Kruidvat).
Zijn zonnebrandcrèmes veilig?
Elk jaar komt de vraag boven of zonnebrandcrème veilig is. Sommige berichtgeving stelt dat uv-filters en andere stoffen in zonnebrandcrèmes hormoon-verstorend en kankerverwekkend zouden zijn. Dit is niet waar. Zonnebrandcrèmes kun je veilig gebruiken. Zonnebrand en andere cosmetica zijn onderworpen aan strenge veiligheidseisen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat er stoffen in zonnebrandcrèmes zitten die invloed hebben op de hormoonprocessen in ons lichaam. Hormoon-verstorende stoffen mogen volgens de Europese wetgeving niet of slechts in beperkte mate worden toegepast in cosmetica. Het gaat dan om zulke kleine hoeveelheden dat de schadelijke gevolgen verwaarloosbaar zijn. Diezelfde wetgeving schrijft ook voor dat het gebruik van kankerverwekkende stoffen in cosmetica verboden zijn.
Mocht je je toch zorgen maken over de veiligheid van zonnebrand, dan kun je ook kiezen voor een variant zonnebrandcrème die deze stoffen niet bevat.
Hoelang houdbaar?
Na opening is zonnebrandcrème tot 12 maanden na opening nog te gebruiken. Dit staat op de verpakking aangegeven met een geopend potje met een getal en de letter M (maand). Bewaar je zonnebrand wel op de juiste manier om de werking te behouden. Nadat de verpakking open is geweest of met hoge temperaturen in aanraking is geweest, kan de factor die op de verpakking staat teruglopen naar een lagere beschermingsfactor (SPF). Het middel geeft dan niet altijd meer de volledige bescherming. Bewaar zonnebrand daarom niet te lang.
Bescherm je dagelijks
Huidkanker komt het meest voor in het gezicht en dat is geen toeval. Ons gezicht wordt het meest blootgesteld aan de zon. Het is dus belangrijk om je huid dagelijks te beschermen, ook in de winter.
Je kunt een dagcrème met een beschermingsfactor. SPF15 zit tegenwoordig in allerlei dagcrèmes. Een lagere factor is niet afdoende. Wel moet je erop letten dat als je altijd een factor op hebt én je dag in, dag uit binnen zit, je minder vitamine D aanmaakt – al is het om vitamine D aan te maken een kwartiertje per dag met je gezicht en handen in de zon overigens al voldoende, afhankelijk van je huidtype.
Ook mannen moeten zich dagelijks beschermen. Ben je kaal, zet dan een pet op, is het advies van Kukutsch. Nog een laatste punt, ter overtuiging: zonnebrandcrème is de beste anti-rimpelcrème die er is. Zoals Kukutsch het zegt: ‘Smeer je goed in, dan hoef je niet te botoxen later!’
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties