Logo 112Amersfoort

Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 07 april 2021, 15:58

Zo verminderen we afval naast containers

Laatst bijgewerkt: zondag 13:47 uur

AMERSFOORT – In een groot deel van Amersfoort brengen inwoners restafval, gft, pmd of oud papier en karton naar de ondergrondse of bovengrondse container in de wijk. Dit gaat goed, maar we zien ook dat er in sommige gevallen afval rond containers staat. Dit bijgeplaatste afval draagt niet bij aan een schone en prettig leefbare stad. We zochten daarom naar de beste aanpak tegen deze bijplaatsingen van afval. We vonden een aantal oplossingen.

 

Zo verminderen we afval naast containers
Op een aantal containerlocaties in de stad deden we samen met ROVA een proef waarin we verschillende aanpakken tegen bijgeplaatst afval uitprobeerden. Na een onderzoeksfase hadden we duidelijk welk afval mensen bijplaatsen en waarom zij dit doen. Daaruit konden we afleiden hoe we mensen kunnen motiveren om hun afval op de juiste manier weg te gooien of in te leveren.

 

Een nette, schone containerplek en informatie in beeld
Een schone en nette container en omgeving, nieuwe klepstickers, een informatieflyer deur-aan-deur en waarschuwingsstickers op bijgeplaatst afval. Deze aanpak, die we de basis op orde noemen, zorgde voor 45% minder bijgeplaatst afval. Ook vonden we minder vaak afval naast de containers. Dit effect werd groter als we de informatie in beeldtaal gaven.

 

Strengere handhaving zorgde ervoor dat er minder vaak restafval bij containers lag, maar de totale hoeveelheid bijplaatsingen werd niet minder. Een persoonlijke boodschap van een ROVA-medewerker gecombineerd met plantjes rondom de containers (containertuintjes) zorgde ervoor dat er minder vaak grofvuil werd bijgeplaatst, maar ook hier werd de totale hoeveelheid bijplaatsingen niet minder.

 

Niet alles werkt
Op twee plekken in de stad testten we een aanpak zonder eerst de basis op orde gemaakt te hebben. Dit was niet effectief of werkte zelfs averechts. Op de plek waar we ambassadeurs zichtbaar maakten die het goede voorbeeld gaven, zagen we juist een toename van de hoeveelheid papier en karton naast containers. Ook stonden er vaker restafval(zakken) bij de containers. Ook speciaal omheinde vakken waar mensen grofvuil konden neerleggen, zorgden niet voor minder afval op de containerplekken. We zagen vooral een toename van restafval(zakken) bij de containers.

 

We gaan verder
Nu we weten wat wel en niet werkt tegen bijplaatsingen van afval, kunnen we ook op andere plekken in de stad de juiste aanpak kiezen en toepassen. We starten op de containerplekken waar regelmatig veel afval bij staat en waar veel meldingen over binnenkomen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amersfoort

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amersfoort
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.