Redactie algemeen 0 reactie(s) di 17 augustus 2021, 0:47

Belangrijke informatie voor het uitvoeren van een PAGO keuring

Laatst bijgewerkt: maandag 15:36 uur

Het is voor elke werkgever van belang dat de medewerkers fit en gezond zijn. Dat komt de productiviteit en prestaties ten goede, net als de sfeer op de werkvloer. Daarnaast kost verzuim natuurlijk geld en een hoop ellende voor beide partijen. Om deze reden kun je een aantal onderzoeken laten uitvoeren, waar de PAGO er een van is. Hieronder gaan we kijken naar de PAGO betekenis, kijken we of de PAGO verplicht is en meer!

Wat is de PAGO?

We beginnen met de PAGO betekenis. Het staat voor periodiek arbeidskundig gezondheids onderzoek. Je bent als werkgever wettelijk verplicht om je werknemers regelmatig de optie te bieden om een medisch onderzoek te ondergaan. Dat is al sinds 2002 verplicht in Nederland. Dit hoeft overigens niet per se een PAGO te zijn, je kunt ook een PMO aanbieden aan je werknemers. Het kan zijn dat dit allemaal in de CAO van jouw bedrijfssector is geregeld, dus check deze ook altijd even. Voor jou als werkgever is het aanbieden van een onderzoek zoals de PAGO verplicht. Een werknemer hoeft hier echter niet verplicht aan deel te nemen, dit is geheel vrijwillig. In bepaalde sectoren, bijvoorbeeld met zware fysieke of mentale belasting, is het wel verplicht voor werknemers om zich periodiek medisch te laten onderzoeken.

Wat is het verschil tussen de PAGO keuring en de PMO?

We noemden het al even, naast een PAGO kan je ook een PMO laten uitvoeren. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Je zou kunnen zeggen dat een PMO een uitgebreidere versie van de PAGO is. Een PAGO is namelijk puur gericht op risico’s die gerelateerd zijn aan het werk. Deze risico’s moeten ook worden beschreven in je RI&E. Met een PAGO kijk naar je naar de eventuele schade voor de gezondheid die worden veroorzaakt door deze risico’s die te maken hebben met het werk. Hoe de PAGO er precies uitziet gaan we hieronder nog naar kijken.

Ook het PMO is een medisch onderzoek die je kunt aanbieden aan je werknemers. Het PMO is dus uitgebreider dan het PAGO en kijkt meer naar de algehele gezondheid van werknemers, dus ook naar zaken buiten het werk. Denk hierbij aan dingen zoals mentale gezondheid, leefstijl, beweging en algehele gezondheid en fitheid. Ook werkstress wordt in dit onderzoek meegenomen. De werknemer krijgt hierdoor inzicht in zijn fysieke en mentale gesteldheid. Als werknemer heb je het voordeel dat je bij een PMO ook inzicht krijgt in de gezondheid van je werknemers, zowel individueel als in een groep.

Waarop keurt de arts tijdens een PAGO keuring?

Hoe ziet zo’n PAGO keuring er dan precies uit? Vaak bestaat een PAGO uit een aantal verschillende onderdelen. De meest voorkomende hebben we hieronder op een rijtje gezet en kort toegelicht.

Vragenlijst

Het onderzoek begint eigenlijk altijd met een vragenlijst, die je digitaal kunt invullen. De vragenlijst wordt vervolgens bij de rest van het onderzoek doorgenomen met de bedrijfsarts. In de vragenlijst staan vragen over de gezondheid, maar ook over de omstandigheden op het werk.

Biometrisch onderzoek

Hierbij wordt er gekeken naar de lichaamssamenstelling, de bloeddruk en dat soort zaken. De fysieke gezondheid wordt in feite gemeten in cijfers.

Lichamelijk onderzoek

Daaropvolgend komt een lichamelijk onderzoek, waarbij er vaak specifiek wordt gelet op risico’s die zijn gerelateerd aan het werk. Ook de leefstijl wordt besproken. Beweging, roken, eten en slapen en de invloed hiervan worden nader bekeken. Ook kan er worden gekeken naar het risico op hart- en vaatziekten.

Advies

Op basis van deze onderzoeken volgt een advies, dat in eerste instantie naar de medewerker gaat. Dit is in de vorm van een rapport. Hierbij wordt de gezondheid weergegeven ten opzichte van een groep vergelijkbare mensen. Er staan ook concrete stappen in beschreven die je kunt ondernemen om beter om te gaan met je eigen gezondheid. Bij grote problemen kan er een doorverwijzing naar een specialist plaatsvinden.

Wat kost een PAGO?

De kosten van een PAGO kunnen uiteenlopen, dat verschilt per onderzoek en hangt met name af van wat je precies onderzocht wil hebben. De vragenlijst die digitaal kan worden ingevuld kan bijvoorbeeld al heel erg verschillen. De onderzoeken daarna kennen misschien nog wel grotere verschillen. Hoeveel het kost hangt dus af van je doelstellingen, de risico’s die horen bij het soort werk en je budget. Voor enkele tientallen euro’s kun je al een basis digitale check laten uitvoeren, maar een compleet pakket kan oplopen tot vele honderden euro’s. Uiteraard is dit dan per werknemer. Dit lijkt veel, maar de gezondheid en vitaliteit van werknemers is heel belangrijk. Verzuim is namelijk nog veel duurder, en een goede gezondheid zorgt voor betere prestaties.

Hoe kies je de juiste aanbieder?

Er zijn veel aanbieders van een PAGO en het kan dan ook lastig zijn om de juiste te selecteren. HR Navigator maakt dit makkelijk voor je. Hier vergelijk je alle aanbieders en wordt het je makkelijk gemaakt om de beste keuze te maken.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amersfoort

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amersfoort
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.