Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) di 22 februari 2022, 20:12

Tweede zonneveld in Amersfoort levert stroom

Laatste update: 22 feb 2022 20:12 uur

AMERSFOORT – Zonneveld Hoevelakense Beek levert sinds kort duurzame stroom aan het elektriciteitsnet. Dit veld ligt aan de Koedijkerweg, ten zuiden van de spoorlijn naar Apeldoorn. Als later dit jaar de zon nog meer gaat schijnen, levert het park genoeg elektriciteit om circa 3.500 huishoudens van duurzame stroom te voorzien. Samen met de Maatweg staat de teller nu op twee zonnevelden, waarmee Amersfoort op grote schaal duurzame stroom opwekt.

Wethouder Astrid Janssen: “Het is mooi dat we met de zonnevelden al voor bijna 10% van de huishoudens in Amersfoort schone stroom kunnen leveren. Samen met al die zonnepanelen op daken levert dit een mooie bijdrage aan het klimaat. En op dit moment oogt het om het zonneveld heen nog kaal, maar in de lente start de aanplant van bomen en struiken. Zo hebben we over een paar jaar een zonneveld dat ook goed is voor de natuur”.

Groene aanplant volgt
Van de ruim 13 hectare wordt circa 5.6 hectare natuurlijk ingericht. De aanplant en verdere werkzaamheden starten in april. Er komen houtsingels en struiken langs het zonneveld en de laanbeplanting langs de Koedijkerweg wordt hersteld. Dit is prettig als je erlangs wandelt of fietst en is positief voor vogels en insecten. De strakke sloten worden breder gemaakt en krijgen natuurvriendelijke oevers. Tot slot wordt het gras onder de panelen opnieuw ingezaaid met een kruidenmengsel.

Financieel meedoen met obligaties
Amersfoorters en bewoners uit Hoevelaken kunnen financieel profiteren van de opbrengst van het zonneveld. Dat kan door obligaties te kopen. Deelnemers krijgen jaarlijks een rente van 4.5% op het ingelegde geld. De looptijd van de obligatie is 10 jaar. Het totale bedrag is € 200.000 en inwoners kunnen meedoen voor minimaal € 500 en maximaal € 2.500. Tot nu toe hebben 149 bewoners aangegeven dat ze interesse hebben. Zij krijgen bericht voordat de obligaties op duurzaaminvesteren.nl staan. U kunt uw interesse nog kenbaar maken via www.nzef.nl.

Onderdeel van regionale energie strategie
De zonnevelden maken onderdeel uit de van de Regionale Energie Strategie (RES). Daarin staat hoe de 7 gemeenten in de regio duurzame elektriciteit willen opwekken en waar windmolens of zonnevelden mogelijk zijn. De beide zonnevelden zorgen samen voor 4,4% van de duurzame stroom die volgens de RES nodig is.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amersfoort

Volg ons

Volg ons