Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) do 07 juli 2022, 17:44

Wat te doen als je in een autobrand komt?

Laatste update: 7 maanden geleden

Autobranden komen niet vaak voor, maar als ze dat doen, zijn ze een potentieel dodelijke noodsituatie. Lees in dit artikel wat je moet doen als je een voertuigbrand meemaakt! Nadat het vuur gedoofd is, zul je hoe dan ook de verstrekker van je verzekering auto moeten contacteren aangezien je een schadeclaim in moet dienen. Uiteraard doe je dit liever niet, dus we vermelden onderstaand ook een paar waarschuwingssiganalen waar je op moet letten zodat je hopelijk kunt voorkomen dat je auto in brand komt te staan.

Waar worden autobranden meestal door veroorzaakt?

Volgens de meest recente cijfers van Statista waren er in de Verenigde Staten in 2020 ongeveer 173 duizend autobranden op snelwegen. In ons land daalde het aantal autobranden in 2021 juist voor het eerst sinds 2018 weer, er kwamen vorig jaar namelijk 4753 meldingen binnen van een autobrand. Desondanks is het alsnog van belang om rekening te houden met dit risico en moet je het zien te voorkomen. Hiervoor is het goed om te weten waardoor de meeste branden van en in auto’s veelal worden veroorzaakt.

Hoewel sommige autobranden worden veroorzaakt door botsingen, worden ze vaker veroorzaakt door problemen met de elektrische bedrading van een voertuig, het brandstofsysteem of zelfs sigaretten in de auto. De motor vat mogelijk vlam en zorgt voor een fikse autobrand, al kan dit diverse oorzaken hebben. Je beste verdedigingslinie is om deze systemen bij elk servicebezoek te laten nakijken.

Op welke waarschuwingssignalen moet je letten?

 • Zekeringen die herhaaldelijk doorslaan
 • Gemorste olie onder de motorkap overgebleven van een olieverversing
 • Olie- of andere vloeistoflekkage onder het voertuig
 • Gebarsten of losse bedrading, of bedrading met blootliggend metaal
 • Zeer harde geluiden uit het uitlaatsysteem
 • Snelle veranderingen in brandstofpeil, oliepeil of motortemperatuur
 • Een ontbrekende dop van de olievuller
 • Gebroken of losse slangen

Regelmatig auto-onderhoud kan zelfs de levensduur van je auto verlengen, je brandstofkosten laag houden en de totale kosten van het bezit van een auto terugdringen. Het is daarom zeker een aanrader om ervoor te zorgen dat je auto regelmatig naar een monteur gaat voor controles. Zo kun je mogelijk ook een autobrand voorkomen!

Wat als je een autobrand hebt?

Als je rook ruikt of vlammen uit je auto ziet komen terwijl je aan het rijden bent, weet dan wat je moet doen om verwondingen te voorkomen of zelfs levens te redden. Het is belangrijk om kalm te blijven, maar handel snel. Erken dat autobranden op andere plaatsen dan de motorruimte kunnen uitbreken. Ze kunnen ook voorkomen onder het voertuig, bij de wielen en remmen, in je dashboard en zelfs in de auto. Experts bevelen aan om deze stappen te volgen als je aan het rijden bent en er brand ontstaat:

 • Geef een signaal en ga onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde veilige plek om te stoppen, of dat nu een zijbaan is of een middenberm.
 • Stop de auto en zet het contact uit.
 • Haal iedereen uit de auto en laat niemand teruggaan om persoonlijke spullen op te halen.
 • Ga ver weg van het brandende voertuig om de vlammen en giftige dampen te vermijden en houd ook omstanders op afstand.
 • Bel 112.
 • Waarschuw indien mogelijk tegenliggers.
Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amersfoort

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amersfoort
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.