Logo 112Amersfoort

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 16 november 2023, 16:57

Winterregeling voor dak- en thuisloze mensen in Amersfoort

AMERSFOORT – Dat een veilige en warme plek om te slapen belangrijk is, lijkt vanzelfsprekend. Toch is die plek niet altijd beschikbaar voor dak- en thuisloze mensen. Amersfoort wil dat niemand tegen zijn zin op straat verblijft. Dit geldt in het bijzonder tijdens de wintermaanden die weer op komst zijn. In deze koude maanden zijn mensen die buiten leven extra kwetsbaar. Daarom is net als voorgaande jaren de Winterregeling voor dak- en thuisloze mensen van kracht.

Extra opvang wintermaanden

Wethouder Micheline Paffen-Zeenni zegt hierover: “Het is noodzakelijk dat we dit doen en mensen tijdens deze koude dagen bed, bad, brood en zorg geven. Zodat zij zich welkom voelen en even kunnen bijtanken.”
Gemeente Amersfoort is verantwoordelijk voor goede opvang en ondersteuning van dak- en thuisloze mensen in Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg. Het hele jaar worden dak- en thuisloze mensen opgevangen in de daklozenopvang aan het Smallepad en de maatschappelijke opvang op het terrein van Zon & Schild. Tijdens de winterregeling wordt de huidige capaciteit uitgebreid door het plaatsen van extra bedden op de locatie Smallepad. Als er geen ruimte meer is in de reguliere opvanglocaties wordt bij extreme kou uitgeweken naar extra plekken, eventueel bij een hotel.

Fases winterregeling

De winterregeling is van kracht van 1 november 2023 tot en met 31 maart 2024. In deze periode kunnen dak- of thuisloze mensen zich telefonisch of tijdens de inloop bij het Smallepad aanmelden voor een maaltijd en een slaapplek. Zodra de weersomstandigheden extremer worden, worden mensen die buiten leven actief opgezocht om hen te motiveren gebruik te maken van de nachtopvang en een maaltijd. Het gaat daarbij niet alleen om vorst maar bijvoorbeeld ook bij extreem harde wind, lage temperaturen en neerslag die zorgt voor een lage gevoelstemperatuur. In die gevallen moet er voor iedereen een bed beschikbaar zijn, ook voor de mensen die nu nog gebruik maken van de tenten die in oktober zijn uitgedeeld.

Toenemende vraag opvangplekken

Los van de extra behoefte in de wintermaanden, zien we een toename in het aantal dak- en thuisloze mensen in de regio Amersfoort. De gemeente Amersfoort wil deze mensen goed opvangen. Het is belangrijk dat deze mensen zo veel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving en zo snel mogelijk weer zelfstandig kunnen wonen. De huidige opvanglocatie aan het Smallepad biedt hiervoor onvoldoende mogelijkheden. De andere tijdelijke opvanglocatie op het Zon & Schild sluit op termijn. Op dit moment loopt de aanbesteding voor een nieuwe opvanglocatie in het centrum van Amersfoort. De verwachting is dat begin 2024 bekend wordt welke locatie wordt gekozen en welke zorgaanbieder de maatschappelijke opvang gaat verzorgen.

Verhuizing terrein Zon & Schild

Eind juli zijn alle bewoners van de tijdelijke opvang voor dak- en thuisloze mensen op het terrein van Zon & Schild verhuisd van de locatie Amergaard naar de IJselberch op hetzelfde terrein. De zorgaanbieders Kwintes, Leger des Heils en AHRA (Ambulante Hulpverlening Regio Amersfoort) bieden daar de opvang en begeleiding. De verhuizing is succesvol verlopen door de goede samenwerking tussen de 3 betrokken zorgaanbieders. Zij blijven net als bij de opvang aan de Amergaard alle 3 betrokken bij de opvang en begeleiding van deze groep mensen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amersfoort

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amersfoort
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.